Scouting Totems

Members login

want to register?

Totems

Totemisatie is een tot de verbeelding sprekende traditie binnen scouting.

Een woordje uitleg...

Een scoutslid krijgt twee totems: een totem (bij ons als giver) en een voortotem (in onze groep bij de jin). De totem is de naam van een dier dat dezelfde eigenschappen heeft als de drager van deze totem. Dat zijn zowel positieve als negatieve eigenschappen. De totemisatie gebeurt, door andere leden en leiding. Aan het verkrijgen van een totem hangen een reeks opdrachten vast. Mem moet immers bewijzen dat men het waard is deze totem te mogen dragen. De voortotem is een bijvoeglijk naamwoord, dat een bepaalde karaktertrek benadrukt. Dit kan gaan om een eigenschap van het dier dat zonder veel meer aanwezig is, maar niet genoeg naar voren treedt voor de persoon in kwestie. Het kan echter ook gaan om een eigenschap die niet aanwezig is in het karakter van het dier, maar wel bij de persoon, dan is de voortotem een verbetering van de totem.

Oorsprong

Het geven van totems, dier- of natuurnamen, is een traditie die haar oorsprong vindt in de riten en gewoonten van vele natuurvolkeren, zowel bij de indianen van Noord-Amerika als bij de Afrikaanse volkeren. Bij deze volkeren bestond de gewoonte om de eigenschappen (zowel fysische als morele) van een krijger te vergelijken met de eigenschappen van dieren, planten of andere natuurelementen. De kern van de totemisatie is het naam geven van een persoon naar een dier of natuurelement met wie hij het meeste eigenschappen gemeen heeft.

Totemisatie en scouting

Tijdens zijn kolonisatie reizen in Afrika en India kreeg Baden-Powell bijnamen: de Matabele noemden hem Impeesa, 'de wolf die nooit slaapt', omdat hij 's nachts lang op verkenning ging en zo de getalsterkte van zijn vijanden kon tellen aan de hand van het aantal kampvuren. De bijnaam die de Ashanti aan Baden-Powell gaven valt makkelijk te begrijpen: Kantakye of 'de man met de grote hoed'.

Het totemisatieritueel in scouting zal waarschijnlijk ook sterk beïnvloedt zijn door de beweging van de Woodcraft-indianen, gesticht door Walter Thompson Setton. Deze Amerikaan stichtte in de VS een jeugdbeweging die de indiaanse cultuur terug in ere wou herstellen, zij het sterk romantiseerden en niet altijd waarheidsgetrouw. Scouting overvleugelde deze beweging maar nam wel verschillende elementen in haar werking over.

Totems bij Scouts en Gidsen Inch Allah Kruishoutem

Hieronder vindt u een overzicht van de totems die door de jaren heen bij onze scoutsgroep Inch Allah aan de leden zijn gegeven. Deze lijst is verre van compleet. Ontbreekt uw totem, laat het dan weten. Zo kunnen we deze lijst hopelijk eens compleet maken.